features

Biserica evanghelica fortificata Soala

Biserica evanghelica fortificata SoalaBiserica Fortificata Evanghelica din Soala   a fost construita pe la mijlocul secolului XV, avand hramul Sf. Ursula si este o biserica gotica tip sala, cu un turn in partea de sud a edificiului.

Casa parohiala a fost ridicata in 1414 si a fost amenajata in turnul de sud-vest; pe una din grinzile interioare este inscriptionat anul 1525.

Centura de ziduri a fost probabil ridicata spre sfarsitul secolului XV sau inceputul celui urmator. Curtina urmeaza un traseu elicoidal ( forma de evantai ) fiind deservita de 3 turnuri acoperite in pupitru la nord, est, si sud – vest. Accesul se face printr-o poarta in imediata apropiere a turnului de sud – vest.  Pe latura nordica in interiorul incintei se pot distinge ruinele unei vechi capele. Ulterior ridicarii curtinelor se va creea o a doua incinta prin inchiderea partii nordice cu doua ziduri dispuse la nord – vest si nord – est de Biserica.

Nava este acoperita cu un tavan iar corul are o bolta in cruce cu penetratii fara nervuri. Biserica are doua intrari acoperite de porticuri pe laturile de vest si sud. Nava principala are trei tribune in consola ralizate din zidarie; intre 1832 si 1834 nava este extinsa catre vest. Astfel se va construi o noua tribuna sprijinita pe doi piloni rectangulari. Accesul se realizeaza prin intermediul a doua scari practicate de-a stanga si de-a dreapta culoarului de intrare.

Accesul catre nivelele superioare se face pe la exterior printr-o casa a scarilor care era corp comun cu turnul. Ultimul nivel care adaposteste clopotele are cate doua ferestre largi arcuite pe fiecare latura.

In Biserica poate fi admirata o cristelnita realizata in anul 1527.

In anul 1783 biserica a ars din temelii, urmand a fi refacuta de la zero de Johann Pelger Schaal. Altarul este in stil baroc cu patru coloane. Imaginea de pe altar a fost pictata in 1845 de Wilhlem Hauer Scheid. Orga a fost construita in 1851 de catre Heinrich Meywald din Brasov si renovata in 1931 de catre Andreas Martin Scheerer din Soala.

Dupa restaurarile din 1735 si 1822 turnul clopotnita este demolat in 1883. Dupa demolare clopotele sunt mutate pentru un timp intr-o constructie de lemn la sudul Bisericii.

Localizare: Soala, nr. 62

Galerie foto:

Panorama 360

soala-panorama