Biserica evanghelica fortificata Agirbiciu
Satul Agarbiciu, sat apartinator comunei Axente Sever a fost atestat documentar in anul 1343.
Biserica evanghelica fortificata din mijlocul satului a fost ridicata la inceputul secolului al XIV-lea, intr-un stil gotic timpuriu. Este atestata documentar in anul 1415 si este inchinata Fecioarei Maria. Incinta bisericii este in forma ovala, aparata de un singur rand de ziduri, care au in medie o inaltime de 6 metri. Navele laterale au fost demolate, iar arcadele au fost zidite in etapa de fortificare din secolul XV.
Bolta salii a fost candva acoperita cu nervuri, acest lucru fiind confirmat de descoperirea unui fragment dintr-o nervura. Deasupra corului a fost ridicat un turn defensiv, iar peste inchiderea poligonala au mai fost construite doua niveluri de aparare, avand contrafortii uniti prin arce, iar in spatele acestora, guri de aruncare. In 1502 apararea a fost imbunatatita cu un zid de incinta completat la nord – vest de o cladire de poarta, si adiacent acesteia camara pentru slanina, o cladire ingusta si lunga. Turnul a fost inaltat in 1827 si a primit marcantul sau acoperis piramidal odata cu demolara sistemelor lui defensive si a catului de aparare al corului.
Pinionul caracteristic de pe partea de vest a Bisericii a fost realizat odata cu refacerea acopersului din 1854. La interior se pastreaza mobilierul din secolul al XVIII-lea.
Responsabili pentru viata muzicala a satelor sasesti erau cantorii, organistii, invatatorii, preotii si elevii. Incepand cu secolul al XVI-lea in si sudul centrul Transilvaniei au fost infiintate fanfarele, instrumentistii acestora contribuind la armonia sociala a vietii rurale. Fanfara canta in turnul din Agarbiciu atat de Craciun cat si de Anul Nou, dar si la nunti, botezuri, sau cu ocazia altor sarbatori.
Localizare si contact: Agarbiciu, DC 6 – spre Soala, 0726.107.652
Galerie foto:
Panorama 360