biserica axente sever

Biserica Ortodoxa “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” Axente Sever

Biserica Din dorinta arzatoare a preotului Mihai Isaila si pe fondul unei vieti religioase intense a comunitatii ortodoxe din Axente Sever, cu consimtamantul credinciosilor si al consiliului parohial, s-a inceput in anul 2000 construirea unei noi biserici, mult mai incapatoare, in centrul localitatii. Noua Biserica este situata in mijlocul comunei, avand impreuna cu terenul aferent o suprafata totala de 2903 metri patrati. Arhitectul proiectului noii biserici a fost Paul Veseli, fost arhitect al orasului Sibiu.

Arhitectura bisericii noi impleteste traditia bizantina a planului treflat cu cea a bisericilor transilvanene cu turla semeata deasupra pridvorului de intrare in biserica. Intrarea in sfantul lacas este despartita de restul bisericii printr-un zid cu usi de acces si ofera un spatiu generos prin cele doua mici abside laterale, de aici facandu-se accesul spre subsolul bisericii, spre balconul care inconjoara biserica la interior si spre turnul unde se afla cele trei clopote automatizate recent. Naosul cuprinde si cele doua abside laterale, iar altarul cuprinde proscomidiarul si un mic oficiu delimitate prin ziduri. Tavanul intregii biserici este boltit, distingandu-se trei sectiuni de inaltimi si suprafete diferite, conformandu-se armonios cu planul bisericii.

Sfintirea locului unde s-a construit noua biserica s-a facut la data de 18 iulie 1999 de catre P.S. Parinte Visarion Rasinareanu, pe atunci episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, in prezenta unui sobor de preoti si a numerosi credinciosi imbracati in frumosul port popular romanesc. Primele excavatii pentru realizarea fundatiei s-au facut la data de 10 februarie 2000 de catre o firma de constructii din Medias. Prima slujba arhiereasca la noua biserica a avut loc la data de 16 iulie 2006, oficiata de I.P.S. Parinte Mitropolit Laurentiu Streza, in cadrul careia a avut loc si prima hirotonie din sat, fiind hirotonit intru diacon actualul preot paroh Dumitru Hilohe. La acea data noua biserica era ridicata pana la nivelul acoperisului, pentru ca in primavara anului 2010 sa se oficieze cea de-a doua slujba arhiereasca de catre P.S. Parinte vicar Andrei Fagarasanu, care a sfintit iconostasul si cele trei clopote, constructia fiind asadar complet finalizata.

Balconul este imbracat cu lemn sculptat si impodobit cu icoane. Sculptura si montajul lemnului pe balcoane au fost realizate de catre meseriasi de la Gherla, ca de altfel si cele ale stranelor si iconostasului, realizandu-se astfel o armonie deosebita in ceea ce priveste mobilierul bisericesc si interiorul bisericii in ansamblu.

Localizare: Centrul comunei, Str. Principala, langa Primarie.

Galerie foto: