featured

Biserica evanghelica fortificata Axente Sever

biserica-evanghelica-axente11Prima atestare documentara a Bisericii este facuta in 1322, iar in 1414 este mentionata in mod oficial ca si Biserica Tuturor Sfintilor din Frauendorf, biserica inchinata tuturor sfintilor in perioada pre-reformei.

O particularitate rar intalnita este ca are turnul – clopotnita deasupra corului. Biserica este construita din piatra de cariera, are doua turnuri, dintre care cel mai inalt este imbogatit cu un ceas ce da ora exacta in asezarea saseasca. Peretele turnului are la parter 1.60 m grosime. Este o biserică-sală cu navă pătrată, cu boltă cu nervuri ce se închid într-o rozetă. Cetatea are turn de apărare, cu nişe de tragere din pod şi zid de apărare, întărit cu contraforturi puternice, deasupra cărora există “guri de păcură”. În exteriorul bisericii, pe latura vestică, se văd 4 contraforturi.

Altarul si orga, in stil baroc dateaza din anul 1777, in prezent tinandu-se aici slujbe la fiecare trei saptamani. In 1929 a fostr reconstruita de Ludwig Wegenstein din Timisoara

Ulterior Biserica a fost inconjurata de un zid de inaltime medie care nu ascunde toata biserica – este inca puternic si impune respect chiar si dupa 700 de ani.

Aici s-au adapostit in vremurile neprielnice atat familiile cat si proviziile lor. In perioadele linistite aceste camere ( prevazute deasupra cu un drum de straja ) erau folosite pentru diverse activități: afumatul cărnii, arderea pietrei de var, stingerea varului, obținerea mortarului si altele.

In urma unor renovari recente fostele camari au fost transformate intr-un veritabil  “Muzeu Satesc”.

Galerie foto:

Panorama 360:

biserica-axente